Eerste lichting Groningse Energieboswachters opgeleid

nieuws

De eerste lichting Groningse Energieboswachters heeft woensdag hun certificaat in ontvangst genomen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Zonneweide in Glimmen.

Van april tot juni volgde de groep van zeventien deelnemers een training, georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteerden de energieboswachters hun praktijkopdrachten. Als burgerexperts natuurinclusieve energietransitie gaan zij vanaf nu in hun omgeving het natuurbelang bewaken bij wind- en zonneparken.

De training Energieboswachter is in 2021 ontwikkeld. Er zijn in ons land nu zo’n 230 energieboswachters opgeleid. Het gaat onder meer om leden van lokale natuurgroepen en energiecoöperaties, die de energietransitie én de natuur belangrijk vinden. Zij hebben nu de nodige kennis en kunde om conceptplannen voor wind- en zonneparken te beoordelen op ecologische kwaliteit, en eventueel te verbeteren.

Om de klimaatdoelen te halen moet de energietransitie worden doorgezet, Daarbij zijn wind- en zonneparken op land onmisbaar. De inpassing van die energieprojecten levert risico’s, maar ook kansen op voor de natuur. Daarvoor is een zorgvuldig ontwerpproces belangrijk, waarbij gebiedskennis ten volle moet worden benut. De Energieboswachters kunnen hierin een rol spelen.