Broedende vogel hindert treinverkeer tussen Groningen en Eemshaven

nieuws
Foto: Birgit via Pixabay

Wie de afgelopen dagen met de trein van Groningen naar de Eemshaven reed heeft het zich misschien afgevraagd: waarom stopt de trein op station Eemshaven op een onlogische plek? De oorzaak is een broedende vogel.

Waar de reizigerstreinen normaal doorrijden tot het einde van het perron, tot het stootblok, zetten machinisten de trein nu stil bij het begin van het perron. “Dit doen we op verzoek van verschillende organisaties”, schrijft een machinist op sociale media. “We blijven honderd meter van het stootblok vandaan omdat op die plek een vogel haar eieren in het ballastbed van het spoor had gelegd.”

De afgelopen dagen zijn de eieren uitgekomen en lopen de kuikens rond. “Zolang de kuikens nog niet weg zijn, zullen we blijven stoppen op een flinke afstand van het stootblok.” Dit betekent dat treinreizigers wat verder moeten lopen naar hun trein. Dat vogels iets met treinen lijken te hebben, weten ze ook tussen Groningen en Zwolle. Daar werden vorige maand tientallen ooievaarsnesten aangetroffen in de bovenleidingsportalen.