Stel uit Stad vrijgesproken van ernstige verwaarlozing kinderen

nieuws

Een stel uit Groningen keek twee weken geleden nog tegen een voorwaardelijke celstraf van twee maanden aan, omdat ze hun eigen kinderen ernstig zouden hebben verwaarloosd. De rechter legde hen echter geen straf op.

De kinderen werden eind 2021 uit huis geplaatst, na tips vanuit hun basisschool. Ongewassen kleren en rotte tanden verraadden de erbarmelijke situatie waar de kinderen in zaten. Na een instap door de politie bleek de woning te passen bij dit beeld: etensresten, smerig sanitair en beschimmelde lakens. Inmiddels gaat het een stuk beter met het gezin en zijn de kinderen terug bij hun ouders.

Het OM eist (niet via een gebruikelijke civiele zaak, maar via een strafzaak) een voorwaardelijke celstraf tegen de man en de vrouw, omdat de ouders in eerste instantie alle hulp ontweken of van de hand wezen. De openbaar aanklager bestempelde dit twee weken geleden als een vorm van mishandeling.

Maar de moeder en vader van 41 en 51 jaar oud uit Stad hoorden donderdagochtend dat de rechter vindt dat er geen opzet in het spel was: “Dat ze hebben nagelaten hierbij hulp toe te laten of in te schakelen is betreurenswaardig, maar levert naar het oordeel van de rechtbank niet een opzettelijk handelen of nalaten.”