Gasunie adviseert minister om niet alle Groningse gaswinningslocaties te sluiten

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

Minister Jetten van Klimaat en Energie en staatssecretaris Hans Vijlbrief krijgen het advies van de Gasunie (Gasunie Transport Services) om zeker vijf winningslocaties voor aardgas in de provincie Groningen open te houden. Volgens de Gasunie is dat nodig om genoeg gas achter de hand te houden.

Het open houden van de gaslocaties betekent volgens de Gasunie niet per sé dat de gasputten ook moeten produceren. Alleen de infrastructuur moet aanwezig en onderhouden blijven om de gasopslagen te kunnen vullen.

Maar om tekorten af te dekken bij extreme situaties, bijvoorbeeld bij een grote vraag in combinatie met vrieskou, zouden de vijf locaties wel wat moeten produceren om tekorten snel aan te vullen. Volgens de Gasunie kunnen bij een buitentemperatuur van -6.5 graden vijf putten genoeg zijn. Maar als het nog kouder wordt, denkt de Gasunie dat er meer gasputten moeten blijven draaien om tekorten te voorkomen.

De productie van deze gasputten kan dan wel verder naar beneden dan nu om te zorgen voor een ‘waakvlam’. Twee miljard kuub is genoeg om bij tien graden onder nul (voor een paar dagen) veilig te zijn, aldus de Gasunie. Mocht de temperatuur verder zakken, moet ruim het dubbele worden opgepompt uit elf beschikbare putten.