Einde wijnloop Haren: ”Lees regels in het voordeel van de ondernemers”

nieuws
Foto: Ryan Gageler from FreeImages

Er lijkt een einde te komen aan het evenement de Wijnloop van Haren. Als het aan de gemeente ligt is zaterdag 24 juni de laatste keer dat mensen langs de winkels kunnen gaan om een glaasje wijn te proeven.

VVD, D66 en Stadspartij 100% van Groningen zijn verbaasd over dit besluit en hebben hierover vragen gesteld aan de gemeenteraad. In het OOG Radio programma Haren Doet vertelt Ietje Jacobs-Setz (VVD) dat er wel een mogelijkheid is om dit soort evenementen toe te staan.

De Wijnloop wordt sinds de coronaperiode gehouden. De gemeente heeft toen een uitzondering gemaakt op de drank- en horecawet, omdat er sprake was van een bijzondere situatie. Nu besluit de gemeente anders, omdat het volgens hen niet de bedoeling is dat er alcohol wordt gedronken in een kledingwinkel. De VVD vindt dit bijzonder, omdat de Wijnloop maar tweemaal per jaar wordt georganiseerd. Daarnaast moet de gemeente niet steeds in het nadeel van de ondernemers kiezen. ”Stimuleer ondernemers. Zij maken de gemeente levendig,”’ roept Ietje Jacobs-Setz op.

Ietje Jacobs-Setz vindt dat de regels anders moeten worden gelezen. Juridisch gezien is het namelijk wel mogelijk om de Wijnloop te organiseren. Ze heeft goede hoop dat het college er nogmaals naar wil kijken.

Beluister hieronder het volledige interview: