Lampen en stickers moeten lichtvervuiling van De Vork tegengaan

nieuws
Het rangeerterrein De Vork van bovenaf (Foto: anoniem)

De afgelopen weken heeft ProRail aanpassingen gedaan aan de verlichting bij De Vork, het opstelterrein voor treinen tussen Haren en de stad Groningen. Nieuwe lampenkappen en stickers op de verlichting moeten daar voor gaan zorgen.

Omwonenden en natuurorganisaties klagen al sinds de opening van het rangeerterrein in 2020 over de lichtvervuiling die de lampen rond het opstelterrein afgeven. ProRail stelt dat de verlichting voldeed aan de norm, maar dat de nieuwe lichtmasten en buisvormige lampen wel veel licht afgaven. “Dat viel extra op omdat het gebied rondom het nieuwe opstelterrein vrij donker en onbebouwd is”, aldus ProRail.

Dus werden er kappen en stickers aan de onder- en zijkanten van de lampen geplaatst, bedoeld om het licht beter kunnen te richten. In totaal werden ruim 140 kappen in twee verschillende maten gemonteerd. “De kappen zorgen ervoor dat het licht niet langer vanaf de zijkant zichtbaar is en daarmee minder hinderlijk is”, schrijft ProRail.

Aan de zogenaamde ‘lijnverlichting’ (de buisvormige lampen aan spankabels) zijn 360 licht-blokkerende stickers geplakt. Volgens ProRail werken deze stickers hetzelfde als de lampenkappen op de lichtmasten: “Ze zorgen ervoor dat het licht alleen aan de onderkant van de lamp kan schijnen.”

Volgens de spoorbeheerder zorgen de maatregelen ervoor dat de gloed boven het opstelterrein nu voorgoed verleden tijd is.