IMG verruimt compensatie voor immateriële schade door aardbevingen in Groningen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) verruimt de compensatie voor immateriële schade. Jongeren krijgen voortaan dezelfde vergoeding als hun ouders. Onder deze schade valt leed en stress door de aardbevingen.

Het gaat om enkele duizenden jongeren. Afhankelijk van de geleden schade krijgen zij een vergoeding van 1.500, 3.000 of 5.000 euro. Deze vergoeding is nu gelijk getrokken met de vergoedingen waar volwassen aanspraak op kunnen maken.

De wijziging wordt met terugwerkende kracht toegepast. Dit houdt in dat ongeveer 27.000 Groningers een extra bedrag gaan ontvangen. Ook zullen nog eens 9.000 inwoners van de provincie, waarvan eerder een aanvraag was afgekeurd, alsnog een compensatie ontvangen. Het IMG verwacht dat er 70 miljoen euro extra compensatie wordt uitgekeerd door deze verruiming.

Wijziging gaat in na de zomer

Na de zomer zal de wijziging ingaan. Het vloeit voort uit een bredere aanpassing van de vergoeding voor volwassenen. De vergoeding die gezinsleden krijgen wordt na de zomer gelijk. Eerder was het mogelijk dat het ene gezinslid een hogere vergoeding kreeg dan de ander.

Volgens het systeem dat het IMG hanteerde werd beoordeeld wie de meeste schade leed van de aardbevingen, bijvoorbeeld de huiseigenaar. Dat is nu dus verleden tijd: wanneer de wijziging ingaat krijgen alle gezinsleden automatisch dezelfde compensatie.