Petitie waarin RUG-bestuur wordt opgeroepen om Susanne Täuber weer aan te nemen 3.500 keer getekend

nieuws
Foto: Joachim Kohler via WikiMedia

De petitie waarin het RUG-bestuur wordt opgeroepen om universitair docent Susanne Täuber weer aan te nemen is inmiddels 3.500 keer getekend.

Op 10 maart kwam de petitie online te staan. Van de 3.500 handtekeningen zijn er 3.200 geverifieerd. Met de petitie wordt het bestuur van de Rijksuniversiteit opgeroepen om de ontslagen Täuber weer aan te stellen, dat klachtenprocedures hervormd moeten worden en dat het belangrijk is om bindende bescherming van de academische vrijheid vast te stellen.

Kritiek
De problemen tussen de universiteit en de faculteit Economie en Bedrijfskunde, waar Täuber werkte, ontstonden in 2018. De docent kreeg in dat jaar geen promotie, terwijl ze volgens eigen zeggen wel aan de criteria voldeed. Daarop schreef ze een essay voor het academische vakblad Journal of Managementstudies waarin ze kritiek leverde op het Rosalind Franklin Fellow-programma van de universiteit. Via dit programma kwam Täuber aan haar baan. Volgens de docent krijgen vrouwen binnen het programma regelmatig te maken met discriminatie en een ongelijke behandeling. Daarna werd Täuber onder druk gezet om het artikel in te trekken, wat ze weigerde. De RUG liet het er niet bij zitten. Het faculteitsbestuur sprak van een onherstelbare vertrouwensbreuk. Omdat de docent niet herplaatst kon worden moest ze het veld ruimen.

Crowdfunding
De rechter liet onlangs weten het ontslag goed te keuren. Daarop volgden er protestacties. Er vond een demonstratie plaats op het Broerplein waarbij collega’s en studenten tegen het ontslag demonstreerden. Ook op sociale media laten mensen hun ongenoegen blijken. Täuber zelf wil in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter. Om dit te realiseren is er een crowdfundingsactie gestart om haar financieel te ondersteunen.