Ondeugende landgeitjes van Het Groninger Landschap tijdens ontsnapping op heterdaad betrapt

nieuws
Foto: Uberprutser - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22730736

Een aantal landgeitjes van Het Groninger Landschap heeft afgelopen vrijdag geprobeerd te ontsnappen uit natuurgebied Leinwijk bij het Zuidlaardermeer, nabij Noordlaren. Dat heeft de natuurorganisatie dinsdag bekendgemaakt.

“Onze landgeitjes zijn heel vriendelijk, maar soms ook wel eens ondeugend”, meldt Het Groninger Landschap. “Vanuit het natuurgebied kreeg een aantal geitjes het voor elkaar om via een wildrooster uit het gebied te ontsnappen. Gelukkig werden ze tijdens deze ontsnappingspoging op heterdaad betrapt.” De dieren zijn weer teruggebracht naar het gebied en Het Groninger Landschap heeft maatregelen genomen om een nieuwe ontsnapping te voorkomen.

De landgeiten worden ingezet voor het begrazen van natuurgebieden. Ook zijn ze erg geschikt voor de bestrijding van de opslag van de berk en de Amerikaanse vogelkers. Zo houdt een kudde landgeiten al ruim twintig jaar de Brabantse Mariapeel vrij van ongewenste boomopslag. Ook zijn kuddes te vinden op Vlieland en in de kop van Schouwen. De landgeit staat te boek als een sober geitenras. Het zijn sterke, langharige dieren, die goed bestand zijn tegen een kouder klimaat.

Bekijk hier beelden van de ontsnappingspoging: