BBB de grootste binnen Hunze en Aa’s; twee partijen verdwijnen uit bestuur waterschap (update)

nieuws
Foto via Google Maps - Streetview

Net als bij de Statenverkiezingen boekte de BBB een recordwinst binnen waterschap Hunze en Aa’s. De partij wordt de grootste fractie binnen het algemeen bestuur van het waterschap. Dat maakte dijkgraaf Geert-Jan ten Brink vrijdagochtend bekend.

Ten Brink maakte donderdagmiddag al een tussenstand van de voorlopige verkiezingsuitslag bekend. Toen waren de stemresultaten nog niet binnen van drie van de vijftien gemeentes die binnen het waterschap vallen. Vrijdagochtend zijn deze stemmen wel meegeteld.

De uitslag lijkt onveranderd: De BBB ontving de meeste stemmen en wordt meteen grootste binnen Hunze en Aa’s, met zes zetels. Deze koppositie was tot nu toe bedeeld aan Water Natuurlijk, de fractie die haar vijf zetels behoudt. Ook Groninger Belang maakt winst tijdens haar eerste deelname bij de verkiezingen voor Hunze en Aa’s. De partij stevent af op twee zetels.

De zetels die de BBB en Groninger Belang wint, worden deels afgesnoept van de landelijke partijen. Hoewel er dit jaar vier extra zetels te verdelen waren ten opzichte van 2019, raken de VVD, het CDA en 50Plus allemaal een zetel kwijt. 50Plus verdwijnt daardoor uit het Algemeen Bestuur van Hunze en Aa’s, samen met de AWP voor water, klimaat en natuur. Deze partij raakt haar twee zetels kwijt.

Het voorlopige opkomstpercentage voor waterschap Hunze en Aa’s is 58,9 procent, een stijging ten opzichte van de 52,3 procent in 2019. Op donderdag 23 maart wordt duidelijk welke kandidaten zijn verkozen, als de definitieve uitslag bekend wordt.