Zwemmen in de vijver en schaatsen op drafbaan Stadspark? Deze vier raadsfracties willen dat het weer kan

Zwemmen in de vijver en schaatsen op de drafbaan in het Stadspark. Als het aan de gemeenteraadsfracties van GroenLinks, D66, CDA en PvdA ligt, gaat de gemeente Groningen hier werk van maken.

In een voorstel aan de raad roepen de vier fracties op het aanbod aan zwem- en schaatslocaties binnen de gemeente uit te breiden. Naast een zwemplek in de vijver van het Stadspark, zien de raadsfracties ook een plek in de Diepenring wel zitten als zwemplek, bijvoorbeeld bij het toekomstige Dudok aan het Diep.

“In het Hoornse Meer zit al gauw blauwalg en op het Stadsstrand is het veel te druk”, aldus Ceciel Nieuwenhout (GroenLinks). “Door dit water zwem-klaar te maken kunnen veel meer Groningers verkoeling vinden en maken we verspreid door de stad een aantal prettige plekken om op een hete zomerdag te verblijven.”

Terugkeer zwemmers in vijver Stadspark

In de vijver in het Stadspark werd vroeger ook gezwommen. Er werden zelfs zwemlessen gegeven en zwemwedstrijden gehouden. Met de komst van ‘officiele’ zwembaden als het Helperbad en de Papiermolen werd de vijver als zwemplek minder aantrekkelijk. Toch denken de fracties dat een terugkeer van zwemmers in de vijver van het Stadspark niet al te moeilijk is.  De waterkwaliteit wordt al gemonitord en sinds 2019 wordt er al gehint naar een toekomstige zwemlocatie.

De gemeente moet echter doorpakken met het zwemklaar maken van de Stadsparkvijver, zo stellen de vier fracties:  “Wij willen dat het proces om hier een zwemlocatie van te maken zo snel mogelijk officieel gestart wordt en dat er gekeken wordt of vooruitlopend op de officiële aanwijzing (dat duurt immers een tijdje) al een pilot gemaakt kan worden. Zo is het ook begonnen met het Stadsstrand.”

Dudok wordt moeilijk, maar niet onmogelijk

De vier fracties willen daarnaast dat de gemeente zo snel mogelijk begint met de monitoring van de waterkwaliteit van de Diepenring bij de plek waar Dudok aan het Diep wordt gebouwd. “Het ontwerp brengt inwoners al dichter bij het water, en zeker op een warme dag zal hier verkoeling gezocht worden”, aldus de vier indienende partijen.

Maar in de Diepenring zitten overstortplekken van het riool. Als het hard regent, stroomt hier rioolwater uit in de Diepenring. Maar dat is niet per sé een probleem, zo schrijven de raadsfracties: “Juist als het hard geregend heeft, staat er een lichte stroming in de Diepenring. Daardoor is het vieze water na een aantal dagen weer weggestroomd.”

De gemeente moet daarom vaker de waterkwaliteit meten dan eens in de twee weken, als Dudok aan het Diep een zwemplek krijgt. “Er moet dus een systeem komen waarmee eenvoudig geanalyseerd kan worden wanneer de overstorten in werking geweest zijn en wanneer het vieze water weer is weggestroomd. Een snel communicatiesysteem moet ervoor zorgen dat mensen direct weten wanneer het water vies is.

Daarnaast is er een duidelijke afscheiding nodig in het water, zodat zwemmers niet in aanraking komen met rondvaartboten en fietswrakken op de bodem van de Diepenring.

IJsbaan op de Drafbaan

In het voorstel wijzen de partijen de Drafbaan aan als plek die ideaal is om tot schaatsbaan om te toveren. Nu is dat nog onmogelijk, zo bleek afgelopen december. Maar de vier fracties denken een manier te hebben gevonden waarop de voormalige ronde voor paardenkoersen wel geschikt gemaakt kan worden voor ijs.

Op dit moment is de baan zo ingericht dat er geen randen zijn en het water er afloopt. Normaal water zetten gaat daarom niet lukken. De vier partijen kijken daarvoor naar de ijsbaan in Winterswijk. Daar wordt een speciaal sproeisysteem gebruikt, waarmee de ijsvloer zich in hele dunne lagen laat opbouwen. Daardoor zijn geen ‘opstaande randjes’ nodig.

De gemeente moet daarvoor wel flink investeren in de ‘hardware’ voor het geavanceerde, nieuwe sproeisysteem voor de ijsbaan. “Daar kleven ook risico’s aan en er zal een experimentele fase nodig zijn om kinderziektes te overkomen”, schrijven de vier partijen.  “Durf en ambitie zijn dus nodig”