Vrijwilligers verplanten duizend kansarme bomen in Stadspark: “Anders hebben ze geen kans”

nieuws
Archieffoto: Bob de Vries

In het Stadspark zijn zaterdag rond de duizend kansarme bomen verplant. Het verplanten is een initiatief van Meer Bomen Nu, een campagne van Urgenda. Christiaan de Vries is trots op het resultaat.

Hoi Christiaan! Hoe verloopt de actie?
“Het gaat heel goed. Het is nu bijna 14.30 uur en we zijn eigenlijk wel klaar. We zijn op dit moment bezig met de laatste onderhandelingen, en we kunnen terugkijken op een hele leuke en geslaagde dag. We hebben tussen de 950 en duizend bomen verplant om ze daarmee een kans te geven om een volwaardige boom of struik te worden.”

Dat moet je misschien even uitleggen. Waarom is het verplanten nodig?
“De duizend bomen waar ik het over heb stonden eigenlijk op de verkeerde plaats. Op deze plek hebben ze niet de kans om volwassen te worden omdat de omstandigheden slecht zijn, of waar de kans bestaat dat ze weggemaaid worden. Deze bomen hebben we verplant. Dat hebben we in overleg met de gemeente Groningen gedaan. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan jonge meidoorntjes, maar ook frambozenstruiken die hier in het Stadspark best wel veel voorkomen. Deze bomen en struiken brengen we naar plekken waar boeren, bedrijven of burgers bomen willen planten.”

Was er vandaag veel animo?
“Absoluut. We doen dit nu voor het derde jaar op rij, en je ziet dat de belangstelling steeds groter wordt. We doen dit vandaag ook in alle provincies. Hier in het Stadspark waren diverse vrijwilligers actief die zich van tevoren hadden aangemeld. Ook waren er verschillende politici aanwezig van D66 en de Partij voor de Dieren, die ons hebben geholpen. En samen hebben we ons dus ingezet om deze bomen en struiken een tweede kans te geven, wat weer beter is voor het klimaat en de biodiversiteit.”

Hebben alle duizend bomen ook een nieuwe plek gekregen?
“Volgens mij wel. Ik vertelde al dat we op dit moment bezig zijn met de laatste onderhandelingen waar de boompjes naar toe gaan. Wat er overblijft neem ik in mijn bus mee naar Drenthe, waar deze dan een plekje zullen krijgen. Dus ja, een succesvolle dag, en dat ook nog eens onder prima weersomstandigheden. Wat dat betreft had het vandaag niet beter gekund.”