Voormalig burgemeester Groningen leidt onderzoekscommissie mortierongeluk Mali

nieuws
Foto Andor Heij: Peter den Oudsten

Voormalig burgemeester Peter den Oudsten van Groningen gaat de onafhankelijke onderzoekscommissie leiden naar het dodelijke mortierongeluk in Mali. Dat heeft minister Kajsa Ollongren (D66) van Defensie bekendgemaakt.

Bij het ongeluk kwamen twee militairen uit Groningen en Winschoten om het leven, een derde militair raakte zwaargewond. “Dit nieuwe onderzoek komt in aanvulling op eerdere rapporten, waaronder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid”, laat Ollongren weten. “Den Oudsten gaat samen met drie commissieleden onderzoeken of en hoe eventueel individueel nalatig en/of verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld bij de werkwijzen die hebben geleid tot het mortierongeluk. En indien dit het geval is, te beoordelen in hoeverre en op welke wijze hiervan sprake is geweest.”

Onderzoek
“Het mortierongeval in Mali heeft diepe sporen achtergelaten. Zowel bij de nabestaanden als binnen onze eigen organisatie. Met de start van dit onafhankelijke onderzoek hoop ik dat we ook de start van een afronding kunnen markeren en dat wij als lerende organisatie vooruit kunnen kijken.” Het doel van het onderzoek is om zoveel mogelijk nog openstaande vragen te beantwoorden. Dit gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de nabestaanden en de Kamer. Defensie heeft aangegeven volledige medewerking aan het onderzoek te zullen verlenen.

Peter den Oudsten
Den Oudsten was van 2015 tot 2019 burgemeester van Groningen. Vlak na de gemeentelijke herindeling nam hij afscheid, waarop Koen Schuiling werd aangesteld als burgervader. In 2020 is Den Oudsten nog enkele maanden waarnemend burgemeester geweest van Utrecht, na het vertrek van Jan van Zanen.