Vondst oude portefeuille in Oosterparkwijk leidt tot zoektocht met een mooi einde

nieuws
De portemonnee met inhoud. Foto: Groninger Archieven

Op een parkeerplaats in de Oosterparkwijk werd onlangs een portefeuille gevonden. Dat het niet om een normale portemonnee ging werd al snel duidelijk. Een zoektocht via de politie en buurtcentra leidde in eerste instantie tot niets, tot de Groninger Archieven de vondst oppakten.

“Meestal vertellen wij over bijzondere ontdekkingen in onze collectie”, vertelt een woordvoerder van de Groninger Archieven. “Maar dit keer lag de geschiedenis buiten voor het oprapen. Een voorbijganger trof de portemonnee aan, en omdat de vrouw bang was dat vanwege een dreigende onweersbui de portefeuille nat zou worden, werd het in een tas gestopt. Eenmaal thuis bleek de portemonnee een historische inhoud te bevatten. In eerste instantie klopte de vrouw aan bij de politie, buurtcentra en de gemeente, of zij konden helpen om de eigenaar te traceren. Maar de pogingen bleven zonder resultaat. Uiteindelijk kwam de vrouw bij ons langs, in de hoop of wij het raadsel konden oplossen.”

Bijzonder is de portefeuille zeker. Waar er normaal bankpasjes en geldbiljetten in bewaard worden, bevatte deze portemonnee negatieven en documentatie uit de jaren zestig en zeventig, waaronder een aanstellingsbrief. Uit de brief blijkt dat de persoon werkzaam was als docent bij het voortgezet algemeen volwassenonderwijs aan de Landbouwschool in Slochteren. “Wij hebben een oproep geplaatst op onze sociale mediakanalen en volgers wisten vervolgens al snel te achterhalen wie de eigenaar was. De 88-jarige eigenaar woont tegenwoordig in een woonzorgcentrum in Siddeburen. De man is inmiddels weer in bezit van zijn portemonnee. Wij willen iedereen bedanken die geholpen heeft om dit stukje familiearchief terug te geven. Een zoektocht met een heel mooi einde.”