Volt strijdt in binnenstad tegen overvloedige verlichting: “Is je zaak gesloten, dan licht uit”

nieuws
Foto: Volt Groningen

De fractie van Volt Groningen heeft zondagmiddag in de binnenstad actie gevoerd waarbij energieverspilling onder de aandacht werd gebracht.

“Het initiatief voor deze actie is ontstaan in Amsterdam”, vertelt Laura Reinink van de partij. “Misschien herken je het wel. Je loopt in de late avond, of in de nacht, door de stad en je ziet nog heel veel verlichting branden. Dat is ontzettend zonde. In Amsterdam is er een actie gestart om ondernemers te overtuigen om na sluitingstijd de verlichting uit te schakelen. Omdat dit probleem niet alleen speelt in Amsterdam, maar in heel Nederland een groot probleem is, voeren we deze actie ook uit in Groningen.”

“Sticker op het raam plakken”
Bij de actie gingen leden van Volt met flyers en stickers op pad. “We zijn bij diverse winkeliers en ondernemers naar binnen gestapt en hebben hen de flyer overhandigd. In deze flyer staat hoeveel energie we verspillen door de verlichting aan te laten terwijl het pand gesloten is. Als men mee doet kan men een sticker opplakken op het raam, zodat men op die manier de actie verder onder de aandacht brengt.”

“We overwegen om een vervolg te geven aan de actie”
Of de actie een succes is geworden durft Reinink niet te zeggen: “In de winkels waren vandaag eigenlijk geen eigenaren te vinden. Medewerkers hebben onze flyer en sticker in ontvangst genomen, en wij hopen dat de eigenaar er mee aan de slag gaat. Zodat we de komende week op steeds meer plekken de stickers gaan zien. Daarnaast overwegen we om binnenkort een vervolg te geven aan deze actie.”

Partij voor de Dieren: “Als je door de Herestraat wandelt dan is het één grote bak met licht”
Volt is niet de eerste partij die de overvloedige verlichting op de agenda zet. Afgelopen zomer werd het onderwerp door de Partij voor de Dieren op de agenda gezet. Raadslid Bart Hekkema van de partij: “Het is een mooi symbolisch gebaar in tijden waarin het advies is om minder energie te gebruiken. En er is nogal wat onnodige verlichting die brandt. Als je in de nacht door de Herestraat wandelt dan is het één grote bak met licht.” Andere partijen in de Groningse gemeenteraad zagen wel iets in het voorstel, hoewel er ook partijen waren die het als symboolpolitiek beschouwden.

“Als een winkel of groot gebouw de verlichting uitschakelt, dan zet het echt zoden aan de dijk”
Reinink: “Ik wist niet dat de Partij voor de Dieren hier eerder aandacht voor heeft gevraagd. Het is misschien wel goed als we op dit vlak samenwerking gaan zoeken. Overigens moet ik wel zeggen dat ik zie dat er al wel mooie stappen worden gezet. Ik zag vandaag dat er veel ondernemingen zijn die hun deur dicht houden. Er staat dan een bordje bij de deur waarop staat dat de deur dicht is om energie te besparen. Dus de welwillendheid is er zeker. En wat dat betreft hebben ondernemers in de binnenstad ook een voorbeeldfunctie. Mensen thuis zijn flink aan het bezuinigen. Maar als een winkel of een groot gebouw de verlichting uitschakelt, dan zet dat echt zoden aan de dijk. Zij verbruiken veel meer energie dan een normale gezinswoning waar twee of drie ledlampen branden.”