Videobus ‘Respect voor Groningen’ staat morgen in Groningen en Ten Boer

nieuws
Foto: Chris Garrit (via Twitter @chrisgarrit)

Komende zaterdag staan het Groninger Gasberaad, de Groninger Bodem Beweging, Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) en oud-nachtburgemeester Chris Garrit met een speciale videobus in Groningen en Ten Boer. In de bus kunnen gedupeerden van de aardbevingsproblematiek een video van een minuut achterlaten, die online en tijdens nieuwe acties voor de aardbevingsgedupeerden worden gebruikt.

Morgen (zaterdag) staat de Amerikaanse schoolbus van ‘Respect voor Groningen’ tussen 14.30 en 15.30 uur aan de Blinkerdlaan in Ten Boer. Tussen 16:00 uur en 17:00 uur doet de bus de Grote Markt in Groningen aan.

In de bus van de eerder genoemde organisaties, die zich hebben verenigd rond de actiegroep ‘Respect voor Groningen’, kunnen gedupeerden in één minuut een antwoord geven op de vraag: wat moet er na de parlementaire enquête gebeuren? Omdat de video’s maar één minuut mogen duren, vragen de organisatoren aan deelnemers om vooraf goed te weten welke kort maar krachtige boodschap mee mag.

Op 24 februari wordt het onderzoeksrapport van de parlementaire enquêtecommissie over de aardgaswinning in Groningen gepresenteerd. ‘Respect voor Groningen’ verwacht een keihard oordeel over hoe er met Groningers is en wordt omgegaan. Maar de enquêtecommissie doet ook aanbevelingen voor de toekomst. Met de video’s uit de bus haalt ‘Respect voor Groningen’ aanbevelingen op die de gedupeerden zelf aandragen. “We gaan jullie videoboodschappen de komende tijd op zo veel mogelijk plekken delen, zodat ook in Den Haag onze boodschap overkomt”, aldus de actiegroep. “Een keihard onderzoeksrapport over de gaswinning in Groningen is namelijk niet genoeg. Problemen zijn onverminderd groot.”