Vandalen gooien vloerplaten van uitkijktoren in Onlanden: ‘Dit is extreem gevaarlijk’

Vandalen hebben een aantal stalen platen uit de vloer van de 26 meter hoge uitkijktoren over natuurgebied De Onlanden aan de Noorddijk gesloopt. Daarom is de toren voorlopig afgesloten.

Boswachter Bart Zwiers werd vrijdagochtend getipt over het vandalisme door een bezoeker van het natuurgebied: “Ik ben er direct naartoe gegaan na een tip van een wandelaar. Eenmaal boven trof ik twee enorme gaten aan.”

‘Dit kan dodelijk zijn, hoe kan je rustig slapen?’

Zwiers is woest over het gedrag van de vandalen, die hun sloopgedrag ook botvierden op een aantal beelden van monniken langs het wandelpad naar de toren: “Hoe kan je, als je weer terug bij je ouders bent en lekker in je bedje ligt, rustig slapen met de gedachte dat hier straks misschien wel iemand naar beneden valt? Want dit kan echt dodelijk zijn!”

Tekst gaat verder onder de video

‘Wil je iemands dood op je geweten hebben? ‘

De boswachter van Natuurmonumenten is blij dat een wandelaar op tijd een tip stuurde over het ontbreken van de vloerplaten: “Hier rijden veel mensen langs en het is dus een goede plek voor sociale controle. Ik ben dan ook blij dat mensen die zoiets als dit zien contact opnemen. Als bezoekers weer zoiets tegenkomen, maak er vooral melding van bij de politie of bij ons (Natuurmonumenten).”

Zwiers heeft daarnaast een duidelijke boodschap aan de vandalen: “Blijf met je poten van andermans spullen af. En denk na voordat je wat doet, want dit is echt extreem gevaarlijk. Wil jij het op je geweten hebben als hier iemand doodgaat?”

Toren blijft voorlopig dicht

Een bouwbedrijf gaat de gaten in de toren vandaag nog provisorisch dichten, maar bezoekers kunnen voorlopig niet naar boven om uit te kijken over het natuurgebied. Permanent herstel duur langer, aldus Zwiers: “De stalen roosters zijn verbogen, die moeten door een speciaal bedrijf worden hersteld.”