Vanaf eind maart schroeft RUG haar rekenkracht flink op met nieuw rekencluster

nieuws
De opening van het Coenraad Bron Center - Foto via Rijksuniversiteit Groningen

In het Coenraad Bron Center op de Zernike Campus wordt eind maart het nieuwe HPC-rekencluster in gebruik genomen. Het nieuwe cluster, met de naam Hábrók, gaat de rekenkracht voor de wetenschappers van de universiteit flink opschroeven.

De bouw van het nieuwe High Performance Computing (HPC) datacenter (gevestigd aan de Grouwelerie) begon vorig jaar september en werd bijna precies een jaar daarna bouwkundig opgeleverd. In het gebouw staan, naast de huidige en toekomstige supercomputers van de universiteit, ook afdelingen voor kantoorautomatisering.

Het nieuwe rekencluster van de universiteit was, bij de oplevering van het ‘Coenraad Bron Center’ nog niet gereed. In de tussentijd draait het huidige rekencluster, wat de naam Peregrine draagt, gewoon door. Alle data wordt inmiddels wel al overgezet naar de nieuwe supercomputer, zodat gebruikers eind maart meteen van start kunnen.

Hábrók geeft de RUG-wetenschappers straks de mogelijkheid om nog grotere berekeningen uit te voeren op een centraal beheerd rekencluster. Hábrók heeft meer rekenkracht en opslagcapaciteit dan zijn voorganger. Ook kan het nieuwe rekencluster makkelijker worden uitgebreid dan zijn voorganger.