Studente uit Stad vertrekt in allerijl naar ‘spookstad’ in Turkije om te helpen: ‘Vrienden liggen onder het puin’

nieuws
Foto: Voice of America via Wikimedia Commons

De Turkse psychologe Özge Yanbolluoğlu studeert sinds kort humanitaire hulpverlening in Groningen en zag zich na de verwoestende aardbeving in Turkije genoodzaakt om haar studie meteen in de praktijk te brengen. Haar thuisstad Antakya veranderde in een spookstad door de aardbeving en meerdere vrienden van de studente raakten bedolven onder het puin.

Verslaggever Guido Vermeulen volgde Yanbolluoğlu voor het AVROTROS-programma 1Vandaag tijdens haar eerste dag in het getroffen gebied.

In de reportage is te zien hoe de studente haar vriend in de armen sluit voor hun appartement, waar ze vanwege instortingsgevaar maar vijf minuten naar binnen mag om spullen te pakken. Tijdens haar verblijf in Turkije slaapt de in Groningen woonachtige studente daarom in een camperbusje met haar vriend. Verschillende vrienden van Yanbolluoğlu lagen nog onder het puin. Zeker één werd gered, maar anderen redden het niet.

Yanbolluoğlu studeert via een programma rond humanitaire hulpverlening aan de RUG in Stad en vertrekt dan ook meteen na het weerzien naar het rampgebied, waar door een groot te kort aan materieel en reddingsteam langzaam duidelijk wordt dat meer en meer slachtoffers niet uit de puinhopen te redden zijn. In de reportage is te zien hoe Yanbolluoğlu psychologische steun verleent aan mensen wiens geliefden, familie en vrienden onder het puin liggen, soms wetende dat ze nog in leven zijn of waren. Daarover vertelt Yanbolluoğlu: “Er gaan allerlei gevoelens door me heen. Maar ik moet me sterk houden, maar het is moeilijk. Ik zie het somber in.”

De studente uit Stad probeert zich sterk te houden tijdens haar inzet in Antakya, maar hoort tegen de avond dat één van haar vrienden nog steeds onder het puin ligt: “Maar er is geen hulp, dit is triest”, stelt Antakya. Die sombere boodschap is wat blijft hangen: deze vriend van Antakya overleeft de ramp niet.