Streekvervoer legt werk neer: ‘Werkdruk is abnormaal hoog’

Buschauffeurs die zijn aangesloten bij FNV en CNV hebben maandag het werk neergelegd. De actie is onderdeel van een vijfdaagse staking die door heel het land plaatsvindt. De vakbonden pleiten voor betere werkomstandigheden, minder werkdruk en hogere lonen. 

Het is de eerste keer in lange tijd dat er op zulke grote schaal gestaakt wordt. ‘Een heftige maatregel’, aldus Sijtze de Bruine van CNV. ‘Iedereen is er nu wel klaar mee. Mensen ervaren echt een enorme werkdruk en we willen dat daar iets aan gedaan wordt.’ Met name de tijdsdruk die buschauffeurs dagelijks ervaren kan zo niet langer, aldus de vakbonden.

Stakende buschauffeur Kowlesar. Foto: Daniëlle Rademaker.

‘We hebben amper de tijd om passagiers fatsoenlijk in- en uit te laten stappen’, vertelt Q-Buzz chauffeur Marga. ‘We lopen constant achter de tijd aan.’ Dat ziet ook collega-buschauffer Kowlesar. Hij werkt al jaren als buschauffeur. Zijn werk doet hij met plezier, maar door alle toestanden ziet hij die zin steeds meer verdwijnen. ‘Onze rijtijden worden alsmaar krapper. Er wordt geen rekening gehouden met de toegestane snelheden en drukte op de weg. Rijd maar eens een dagdeel met ons mee op de bus, dan zal je zien hoe hoog de werkdruk ligt.’

Reizigers zullen de hele week hinder ondervinden in het openbaar vervoer, want de staking duurt nog tot en met aanstaande vrijdag.