Staten willen 24 miljoen extra in subsidiepot provinciale energiefonds

nieuws
Foto: Sebastian Ganso via Pixabay

Als het aan het provinciebestuur ligt, gaat het vermogen van Fonds Nieuwe Doen (FND) omhoog met 24 miljoen euro. Dat maakte het college van Gedeputeerde Staten dinsdagmiddag bekend. Dat zou een oplossing betekenen voor de ondernemers, stichtingen en coöperaties rond duurzame energie in de provincie.

Eind vorige maand luidde een aantal lokale energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties de noodklok over de lege subsidiepot. Vanuit het fonds Nieuwe Doen worden onder andere lokale energieprojecten, zoals zonneweides, gefinancierd door middel van leningen tegen een gunstige rente. De coöperaties vrezen dat het ontbreken van dit geld gaat zorgen voor problemen bij verduurzamingsprojecten.

Het provinciebestuur erkent dat door een gebrek aan geld en een sterke toename van het aantal aanvragen nu soms ‘nee’ verkocht moeten worden door het provinciale energiefonds. FND heeft nu een wachtlijst voor aanvragers in het Energiefonds. Daar moet de verhoging van het geldbedrag in de subsidiepot verandering in gaan brengen. Met de 24 miljoen euro extra komt er in totaal 72 miljoen euro op de vermogensrekening van het fonds.

“De ondernemers, stichtingen en coöperaties die investeren in energiebesparing en/of opwekking leveren een belangrijke bijdrage aan het versnellen van de energietransitie en daarmee aan het reduceren van de CO2-uitstoot in de provincie”, aldus gedeputeerde Melissa van Hoorn. Collega Van Dekken sluit hierop aan: “De projecten op het gebied van zorg en leefbaarheid zijn vaak initiatieven van inwoners zelf. Deze projecten zorgen voor extra cement in de Groningse samenleving. Daarom moeten we ze met dit fonds blijven stimuleren en steunen.”