Stakende buschauffeurs en machinisten demonstreren woensdag voor provinciehuis

nieuws
Foto: FNV Metaal & Techniek

Aanstaande woensdagochtend gaan stakende buschauffeurs en machinisten uit de drie noordelijke provincies naar het provinciehuis van Groningen. Daar willen de actievoerders aandacht vragen voor hun problemen rond werkdruk en inkomen.

Volgens vakbond FNV, die de demonstratie organiseert, willen de demonstranten uit Groningen en Drenthe aan de provincies (die de opdrachtgever is voor het regionale vervoer) duidelijk maken dat de politiek niet weg kan kijken bij de huidige problemen waar de chauffeurs en machinisten dagelijks mee te maken hebben. “Werkdruk en inkomen zijn wel degelijk een verantwoordelijkheid van de politiek”, aldus FNV-bestuurder Edwin Kuiper.

Kuiper schatte aan het begin van de dinsdagmiddag in dat zeker zo’n 250 chauffeurs en machinisten mee willen doen aan de protestactie, die van start gaat bij het Hoofdstation. Maar dat zouden er volgens Kuiper in de loop van de dinsdag nog wel eens meer kunnen worden.

De demonstratie is onderdeel van de vijfdaagse staking die sinds maandag landelijk plaatsvindt in het streekvervoer. Daardoor ligt een aanzienlijk deel van het busvervoer in Groningen stil. De chauffeurs willen meer loon, minder werkdruk en een oplossing voor het hoge ziekteverzuim. Ook de machinisten van Arriva in Groningen leggen woensdag het werk neer. Zij vallen onder een andere cao, maar staken ook voor verbetering van hun loon en arbeidsvoorwaarden.

De chauffeurs en machinisten staan woensdagochtend vanaf 10.00 uur voor het provinciehuis, nadat ze om 09.30 uur vanaf het Hoofdstation naar het Martinikerkhof zijn gewandeld.