Speciale ‘meezing’-uitvoering Händels ‘Messiah’ in Martinikerk tijdens landelijke actiedag voor Turkije en Syrië

nieuws
Foto: Capella Groningen

Dirigent Daniel Rouwkema uit Groningen organiseert volgende week woensdag, tijdens de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, een spontaan meezing-benefietconcert in de Martinikerk.

Het gaat om een ad-hoc actie van Rouwkema, die alleen op korte termijn mogelijk is omdat de meeste muzikanten en zangers het stuk al kennen van eenzelfde opvoering van vorig jaar: “Moeten wij ook niet iets doen?” vroeg dirigent Daniël Rouwkema zich af. Het bleef even stil. Toen zei iemand: “een meezing-Messiah misschien?” Vorig jaar voerden de beide koren Händels Messiah uit, dus de muziek zit nog goed in het hoofd.

Nog de volgende ochtend regelde Rouwkema de Martinikerk in Groningen als concertlocatie. In een race tegen de klok belde Marit Broekroelofs een orkest bij elkaar, met musici uit het Margaretha Consort en het Veenkononiaal Symfonie Orkest. Solisten Martine Salomons, Marijke Beute, Twan van der Wolde en Jan Kruisselbrink doen eveneens belangeloos mee.

Een bijzonder extraatje is, dat alle koorzangers uit de regio, die het stuk al kennen, mogen meezingen. Zij moeten zich wel tevoren aanmelden op de website van Rouwkema en hun eigen partituur meebrengen. De generale repetitie is om 18.00 uur. Zowel luisteraars als mensen die willen meezingen zijn aanstaande woensdag vanaf 19.30 uur welkom in de Martinikerk. Een kaart kost vijftien euro en is aan de deur te koop. Online reserveren kan binnenkort via deze website.