Ruim honderd verwaarloosde cavia’s in Groningen opgevangen: “We zijn op zoek naar caviavoer”

nieuws
Foto: Tom via Pixabay

Bij stichting Dierenopvangcentrum Groningen en Bikers For Animals Groningen zijn zaterdag ruim honderd cavia’s gearriveerd. Het gaat om verwaarloosde cavia’s die eerder deze week uit een woning in Zwolle werden gehaald.

“We zijn vandaag naar Zwolle gereden”, vertelt Sandra Beijert van Dierenopvangcentrum Groningen. “In de woning in de Hanzestad verbleven ruim vierhonderd verwaarloosde cavia’s die afgelopen week zijn opgevangen door Dierenopvang Flappus. Omdat het er ontzettend veel zijn hebben wij onze hulp aangeboden. In Zwolle was het een drukte van belang. Er kwamen allemaal mensen langs om spullen te brengen. Heel mooi om te zien, dat er heel veel mensen zijn die het hart op de goede plaats hebben. Wij hebben uiteindelijk 110 cavia’s ingeladen, waarvan er nu 57 of 58 hier zitten. Ja, ik ben nog aan het tellen, want sommige dieren hebben zich goed weten te verstoppen onder het stro, haha.”

Bikers for Animals: “De komende tijd kunnen ze hier rustig bij komen”
De andere 53 cavia’s zijn naar Borgsweer gegaan waar Bikers for Animals dieren opvangt: “We hebben ze inmiddels allemaal een hokje toegewezen”, vertelt René Perdok. “Het grootste deel wat wij hier hebben zitten zijn mannetjes. We hebben een aantal vrouwtjes, waarbij er ook verschillende zwanger zijn. Op het eerste gezicht oogt het allemaal goed. Bij één cavia dacht ik, oei, leef jij nog? Maar dat bleek prima te gaan. Ze hebben anderhalf uur in de auto gezeten, en dat zorgt toch voor stress. De komende tijd hebben ze hier een mooi plekje, en kunnen ze rustig even bijkomen. En ondertussen gaan we kijken of we de dieren ook kunnen herplaatsen, zodat ze hier ook weer weg kunnen. De eerste aanmeldingen daarvoor zijn al binnen, dus dat is mooi.”

Dierenopvangcentrum Groningen: “Dierenarts heeft de cavia’s behandeld”
Ook bij Beijert krijgen de cavia’s de tijd om bij te komen: “Wij hebben behoorlijk wat vrouwtjes meegekregen waarvan de meesten hoogzwanger zijn. Deze dieren hebben binnen een plek gekregen zodat ze rustig kunnen bevallen. De mannetjes hebben we in de grote hokken buiten geplaatst. Dat doen we ook het liefste, omdat kleine hokken niet binnen onze werkwijze passen. En ik ben het met René eens dat de dieren er op zich wel redelijk goed uit zien. De dierenarts in Zwolle heeft alle dieren ook onderzocht waarbij ze inentingen hebben gekregen en ook een behandeling tegen schurft hebben gehad. De komende tijd kunnen ze rustig op adem komen.”

“We zoeken caviavoer”
Zowel Perdok als Beijert zijn op zoek naar hulpgoederen: “Ondanks een oproep eerder deze week is er nog niet echt iets gebracht. Wat we zoeken is caviavoer”, vertelt Beijert. “Op zich kun je daar wel aankomen, maar het is behoorlijk duur. Daarnaast is schoonmaakmiddel, hooi en stro welkom. Groenten krijgen we geschonken van EkoPlaza, dus dat is niet echt nodig, maar als het wordt gebracht dan is dat uiteraard ook welkom. Een financiële donaties zijn natuurlijk ook welkom.”

“Mensen die cavia’s willen kunnen zich ook melden”
In Groningen kunnen de spullen gebracht worden naar de Oude Adorperweg 8. “Wij zijn eigenlijk altijd wel aanwezig. Mochten we even weg zijn, dan is er een plek waar de spullen achtergelaten worden.” René Perdok is te vinden aan de Schepperbuurt 53 in Borgsweer. Beijert vult nog aan dat ook mensen die een cavia willen hebben zich kunnen melden: “Daarbij is het wel belangrijk om te vertellen dat cavia’s per tweeën weggaan. Tenzij je thuis al een cavia hebt. Maar een cavia kan niet alleen leven.”