“Rommel rond XIOR-gebouw heeft met gedrag te maken, we zoeken naar oplossing”

nieuws
Archieffoto: Rick van der Velde

De rommel die de afgelopen periode bij en rond het XIOR-gebouw aan de Eendrachtskade ligt heeft met het gedrag van de bewoners van het studentencomplex te maken. Dat heeft wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Beheer en Onderhoud woensdag laten weten.

Wijnja reageerde daarmee op vragen van de fracties van het CDA en de SP. Raadslid Etkin Armut van het CDA: “In de media was onlangs te lezen dat er rond het complex een grote hoeveelheid afval wordt aangetroffen. Uit het artikel hebben wij begrepen dat de gemeente inmiddels een onderzoek is gestart, en wij willen graag weten hoe dit er voor staat.” Hans de Waard van de SP: “De problemen spelen al sinds XIOR er zit. Welke oplossingen zijn er om dit in de toekomst op te lossen?”

Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks): “Geen storingen bekend”
Wethouder Wijnja: “Wij zijn op de hoogte van het probleem. Wij doen ook onderzoek. Daarbij hebben we allereerst gekeken naar ons eigen systeem. Is er wellicht een probleem met de ondergrondse afvalcontainer? Wij kunnen zien of deze container vol zit, of als deze een storing heeft. Want we hebben te maken met afval dat bij de container geplaatst wordt. Uit ons onderzoek is gebleken dat er geen storing was en dat het afval gewoon in de container had gemoeten. Dat het niet gebeurd is heeft te maken met gedrag.”

“We hebben aangeboden om communicatiemiddelen beschikbaar te stellen, en we gaan de container extra legen”
Wijnja vertelt verder: “We hebben contact gehad met XIOR. Want we vinden dat we iets moeten doen. XIOR is er verantwoordelijk voor dat ze de bewoners instructie geven hoe de container werkt, en hoe de bediening in elkaar steekt. XIOR moet deze communicatie naar de bewoners verzorgen. Wij hebben aangeboden om daar in te faciliteren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van gesprekken of communicatiemiddelen. We hebben gezien dat deze vorm bij andere situaties, zoals bij Woldring of SSH, erg goed heeft gewerkt. Daarnaast maken we als gemeente een extra ronde om de container op deze plek te legen. Dat hoeven we niet te doen, maar we doen het wel. We hebben de intentie uitgesproken is dat het belangrijk is dat het geregeld wordt. En daar ligt dus een taak voor XIOR.”

Deel dit artikel: