PvdA en ChristenUnie willen alle grote parkeerterreinen overkappen met zonnepanelen

nieuws
Foto: Hanjin via Wikimedia Commons (CC 3.0 SA)

Eind november is in Frankrijk een wet ingevoerd die het verplicht maakt om grote parkeerterreinen te overdekken met zonnepanelen. De raadsfracties van de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie willen dat ook in Groningen zo’n soort maatregel wordt ingevoerd.

De gemeente Groningen wil in 2035 klimaatneutraal zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Door de ruimte op parkeerterreinen slim te gebruiken en te overkappen met zonnepanelen, kan Groningen volgens raadsleden Joren van Veen (PvdA) en Laurent Dwarshuis (CU) een grote stap zetten.

“Het mes snijdt met deze maatregel aan twee kanten, want door de oppervlakte van parkeerterreinen kunnen we behoorlijk wat groene stroom opwekken”, vertelt Dwarshuis. “Daarnaast neemt het parkeergemak ook nog eens toe, aangezien de auto niet onaangenaam opwarmt door de zon. Daar komt nog bij dat zonnepanelen boven parkeerterreinen niet in natuurgebieden hoeven worden geplaatst.”

De twee partijen vragen de gemeente ook om te onderzoeken of al bestaande parkeerterreinen alsnog overdekt kunnen worden. Daarnaast willen de beide fracties van het stadsbestuur weten of het mogelijkheden ziet om deze zonnepanelen zelf te exploiteren zodat eventuele winsten naar de gemeenschap terugvloeien via het fonds energietransitie.