Projectie op UMCG vanwege behoud kinderhartcentrum: “Bedankt voor uw steun”

nieuws
Foto: still uit video / UMCG

Op het UMCG aan het Hanzeplein wordt dinsdagavond een projectie getoond. Met de animatie wordt iedereen bedankt die zich het afgelopen jaar voor het behoud van het kinderhartcentrum heeft ingezet.

De projectie is een initiatief van de Vrijwilligers en Vrienden UMCG en de Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis. “Gisteren ontvingen we goed nieuws voor onze patiënten uit Noord- en Oost-Nederland”, laat het ziekenhuis weten. “Daar zijn we erg blij mee, maar we begrijpen ook dat dit grote impact heeft op de andere centra en hun patiënten. We willen iedereen bedanken voor hun steun.” De project bestaat uit de tekst ‘Het hart blijft kloppen in het UMCG, bedankt voor uw steun’.

Kwaliteit op peil houden
Maandag maakte minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid in een voorlopig besluit bekend dat de kinderhartcentra in Rotterdam en Groningen open kunnen blijven, en dat de centra in Utrecht en Leiden moeten sluiten. Aan het besluit ging twintig jaar overleg aan vooraf. Eén van de belangrijkste argumenten is dat door Utrecht en Leiden te sluiten er in de overgebleven twee centra genoeg kinderen geopereerd kunnen worden om de kwaliteit van de zorg op peil te houden.

Aan het eind van de maand definitieve beslissing
Aanvankelijk wilde toenmalig gezondheidsminister Hugo de Jonge (CDA) Rotterdam en Utrecht open houden. Daarop volgde een golf van protest, waarbij instellingen en de politiek in noord- en oost-Nederland van zich liet horen. Kuipers besloot om opnieuw onderzoek te gaan doen, waarbij ook het regionaal belang werd meegenomen. De komende weken kunnen Utrecht en Leiden nog bezwaar maken. Aan het eind van de maand volgt een definitieve beslissing.