Paginagrote advertentie van Groninger Bodembeweging in landelijke dagbladen

nieuws

In de Volkskrant, het Parool, het AD en Trouw staat vrijdag een vrijwel geheel zwarte pagina, met daar doorheen een grote, witte scheur. De pagina is een advertentie van de Groninger Bodem Beweging.

Met het beeld van de scheur wil de Groninger Boden Beweging (GBB) aan Nederland duidelijk maken dat het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie, wat vrijdagmiddag wordt gepresenteerd in Zeerijp, niet meteen het einde betekend voor de problematiek door aardbevingen in de provincie Groningen.

In de scheur staan teksten als ‘12.000 Groninger wachten nog steeds op versterking van hun huis, zodat zij veilig kunnen wonen’ en ‘55.000 Groningers ondervinden de gevolgen van jarenlang falend overheidsbeleid’. Aan de zijkant staat een lijst met de hoeveelheid gewonnen gas uit de Groningse bodem tussen 1965 en nu.

De QR-code onderaan de pagina leidt naar de website van de GBB, waar de belangenorganisatie alvast uitlegt wat het rapport van de enquêtecommissie voor de GBB betekent: “De conclusies die de PEAG in het eindrapport trekt kunnen we duiden met de term ’too little, too late’. Te laat en weinig oog voor de veiligheid van de inwoners, te laat en te weinig gevoel van besef van urgentie, te weinig oog voor doelmatigheid en rechtvaardigheid, te veel nadruk op rechtmatigheid en kostenbeperking. Dit moet anders!”