Ook treinpersoneel Arriva staakt volgende week mee met buschauffeurs

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Naast de buschauffeurs van Qbuzz leggen ook medewerkers van Arriva volgende week het werk neer. Dat laat vakbond CNV vrijdagochtend weten namens de bonden.

Het treinpersoneel, wat onder een andere cao valt dan de stakende buschauffeurs, sluit zich volgende week aan bij de staking om ook haar werkegevers aan te sporen om met een beter cao-bod te komen. De leden van de vakbonden FNV en CNV leggen het werk in ieder geval vijf dagen neer, net als de werknemers in het streekvervoer. VVMC doet in ieder geval een aantal dagen mee. Welke dagen dat zijn, is nog niet bekend. Deze dag zal waarschijnlijk de grootste invloed hebben op de dienstregeling, omdat de meeste Arriva-machinisten lid zijn van deze vakbond.

De treinmachinisten werken onder de cao voor ‘multimodaal vervoer’. De werknemers willen een cao waarin de inflatie wordt gecompenseerd, een eenmalige bonus van duizend euro, een hogere eindejaarsuitkering, een betere reiskostenregeling, uitbreiding van het geboorteverlof en een uitbreiding van de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

De staking van volgende week heeft hoogstwaarschijnlijk opnieuw invloed op de dienstregeling van Arriva, zoals dat ook afgelopen donderdag het geval was. Het is de vijfde stakingsdag voor het treinpersoneel en de derde waarop een dergelijk grote groep machinisten en stewards het werk neerleggen. De laatste keer gebeurde dat halverwege december. Toen besloot Arriva om alle treinen in de provincie uit te laten vallen.

De machinisten en stewards van NS werken volgende week wel, dus de NS-treinen blijven volgens de dienstregeling rijden.