OM eist celstraf en terugbetalen 1 miljoen euro tegen verdachten van oplichting

nieuws

Het O.M. eist forse celstraffen tegen een 52-jarige man uit Assen en een 54-jarige man uit Roden, vanwege oplichting. De man uit Assen hoorde een eis van vijf jaar; de man uit Roden kreeg een eis van 16 maanden te horen.

De twee mannen prijzen enkele jaren geleden via hun bedrijf Wubaro een unieke gasloze CV-ketel aan. De ketel haalt hoge temperaturen, is in een dag geïnstalleerd en wordt nog nergens in ons land aangeboden. De twee krijgen uiteindelijk in 2019 van de Rabobank een krediet van 987.000 euro. De ketel wordt wereldkundig gemaakt en er volgt een lancering op een school in Groningen. Daar worden twaalf ketels geplaatst. Het zou een doorbraak kunnen betekenen bij de verduurzaming van woningen en gebouwen. Later blijkt dat het gaat om Chinese warmtepompen die via Alibaba werden besteld. Daarnaast investeren de mannen vooral in luxeproducten voor privégebruik.

De mannen worden ontmaskerd op het moment dat de Rabobank argwaan krijgt. Dik een jaar na de eerste kredietaanvraag volgt er opnieuw een verzoek, dit keer voor liefst twintig miljoen euro. De bank doet na de tweede aanvraag onderzoek waarna duidelijk wordt dat de mannen de boel hebben opgelicht. De bank doet aangifte.

De man uit Assen spant bovendien enkele zakenmensen voor zijn karretje; het gaat om mensen die zo goed als zeker niets weten van de zwendel. Volgens justitie geeft de Assenaar zich ook uit als ingenieur en liegt hij over het feit dat hij leiding had over een bedrijf met 1200 werknemers.

De officier van justitie rekent de verdachten daarnaast zwaar aan dat zij over de rug van de aardgasproblematiek op deze manier geld proberen te verdienen. Justitie eist bovendien dat de mannen de Rabobank het verkregen miljoen terugbetalen. Dat geld is overigens als sneeuw voor de zon verdwenen. De rechtbank kan nog niet zeggen wanneer de uitspraak volgt.

Deel dit artikel: