Nog steeds geen energietoeslag voor studenten, ondanks uitspraak in Amsterdam

De gemeente Groningen houdt voet bij stuk: er wordt nog steeds geen energietoeslag uitgekeerd aan studenten. Opvallend, want de rechtbank in Amsterdam oordeelde afgelopen week juist dat studenten hiervan niet mogen worden uitgesloten.

Wethouder Eikenaar zegt dat de uitspraak geen verschil maakt, omdat er onvoldoende geld is: “Het gaat mogelijk om tientallen miljoenen. Wij kunnen niet anders dan afwachten. Ik hoop wel dat de minister deze uitspraak ter harte neemt en met een regeling komt voor studenten.”

Politieke partij Student en Stad vindt dit onbegrijpelijk en wil dat de gemeente direct tot uitbetalen overgaat.

Toch lijkt het niet zo eenvoudig: “Het gaat om geld waar de minister verantwoordelijk voor is.”, aldus de wethouder.

Student Jesse Klootwijk heeft de gemeente inmiddels voor de rechter gedaagd. Hij heeft goede hoop: “De gemeente weet eigenlijk ook wel dat ze gaan verliezen. De rechtbank Noord-Nederland zal waarschijnlijk eerdere uitspraken volgen. Hopelijk geeft dit de wethouder de steun in de rug die hij nodig heeft, zodat hij geld van het Rijk uiteindelijk ontvangt.”