Negentien partijen doen mee aan provincieverkiezingen, zes nieuwkomers

nieuws
Foto: Henk Ellérie

Aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in Groningen op 15 maart doen negentien partijen mee. Dat heeft het Centraal Stembureau bekendgemaakt.

Van de negentien partijen zijn er zes nieuwkomers. Het gaat om BBB, Volt, SGP, JA21, Jezus Leeft en BVNL. Laatstgenoemde partij is momenteel al vertegenwoordigd in de Provinciale Staten omdat lijsttrekker Robert Pestman zich in december 2020 afscheidde van Forum voor Democratie. Toch wordt de partij als een nieuwkomer bestempeld. De partij Groningen Centraal! doet definitief niet mee. Zij hebben zich teruggetrokken.

De afgelopen periode konden partijen zich aanmelden. Vrijdagmiddag werd bekend gemaakt dat er bij één partij een probleem is geconstateerd. De nummer twee op de lijst van JA21 had verzuimd om een document in te leveren waarmee deze instemt met kandidaatstelling. Hierop is de lijst van JA21 aangepast. De negentien partijen doen een gooi naar de 43 zetels die er in de Provinciale Staten van Groningen te verdelen zijn.