‘Muziektherapie is goed voor te vroeg geboren baby’s’

nieuws

Muziektherapie op de afdeling neonatologie zorgt er voor dat het zenuwstelsel van te vroeg geboren baby’s beter gaat functioneren. Ook werkt het kalmerend en stimulerend. Dat blijkt uit het onderzoek waarmee Hanneke van Dokkum van het UMCG woensdag promoveerde.

Muziektherapie is veilig toepasbaar en zowel ouders als verpleegkundigen beschouwen het als waardevolle toevoeging aan de zorg. Bovendien is het een belangrijke stap om ontwikkelingsproblemen bij te vroeg geborenen terug te dringen, aldus Van Dokkum.

Als kinderen geboren worden vóór de 30ste week van de zwangerschap, vindt een belangrijke fase in de ontwikkeling van het brein buiten de baarmoeder plaats. Vroeggeboorte heeft grote gevolgen voor de neurologische ontwikkeling van het kind. Van Dokkum onderzocht onder andere het effect van muziektherapie op deze pasgeborenen.

Sinds 2018 kunnen pasgeborenen in het UMCG op de afdeling neonatologie muziektherapie krijgen. Dit gebeurt altijd in overleg met ouders. De therapeut kan bijvoorbeeld gitaarspelen, zingen of neuriën voor de pasgeborene. Geen van de kinderen raakte overprikkeld, en ook de aanwezige ouders en verpleegkundigen waren erg tevreden. Van Dokkum pleit ervoor om muziektherapie breder in te zetten tijdens de zwangerschap en op de afdeling neonatologie.