Museum aan de A zet Groningse vrouwen van wie je misschien nog nooit hebt gehoord in de spotlights

nieuws
Hoofdbeeld-van-de-tentoonstelling-Vraauwlu - Foto's via Museum aan de Aa

Met de nieuwe tentoonstelling ‘Vraauwlu – Groningers die je wil kennen’ nodigt het Museum aan de A de bezoekers uit om vrouwelijke Groningers, van wie je misschien nog nooit hebt gehoord, te leren kennen.

In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met 25 vrouwen, die allemaal woonden of werkten in de provincie Groningen. Sommigen van hen hebben prachtige dingen gedaan voor de generaties na hen. Denk aan Betsy Bakker-Nort, die in 1922 één van de eerste vrouwelijke parlementsleden in de Tweede Kamer werd. Of aan Etta Palm uit de Poelestraat, die in het Parijs van de achttiende eeuw hartstochtelijk streed voor de emancipatie van de vrouw. Maar ook vrouwen die in het verleden misschien niet altijd aan de goede kant van de geschiedenis stonden worden niet geschuwd. Zo vormt ook de machtige en rijke Beetke Aylkema van Rasquert uit Leek onderdeel van de tentoonstelling, die vooral bekend stond om haar hebzucht.

Niet alleen vrouwen uit het verleden komen aan bod. In vijf korte hedendaagse videoportretten zijn Groninger vrouwen aan het woord over hun leven en werk. De organisatie achter de tentoonstelling benadrukt dan ook dat ‘Vraauwlu – Groningers die je wil kennen’ geen compleet overzicht is van alle Groninger vrouwen die de moeite waard zijn om te leren kennen: “Het is een uitnodiging om je verder in de geschiedenis te verdiepen. En er met een andere bril naar te kijken.”

De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van Emmaplein Foundation, Stichting J.B. Scholtenfonds, Provincie Groningen en Gemeente Groningen. De officiële opening van de tentoonstelling is op vrijdag 24 februari en hij is te zien tot en met 10 september.