‘Meezing’-uitvoering Händels Messiah in Martinikerk levert ruim 15.000 euro op voor Turkije en Syrië

nieuws
Foto: Daniel Rouwkema via Facebook

Dirigent Daniel Rouwkema uit Groningen organiseerde afgelopen woensdag, tijdens de landelijke actiedag voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, een spontaan meezing-benefietconcert in de Martinikerk. Dat leverde ruim 15.000 euro op voor Giro 555, dankzij de ruim 700 bezoekers van het concert..

De ad-hoc actie van Rouwkema, die een meezing-editie van Händels Messiah, werd opgevoerd door de twee koren van de dirigent uit Stad (de Choral Voices uit Groningen en Magnificat uit Emmen), samen met musici van het Margaretha Consort en het Veenkononiaal Symfonie Orkest. Martine Salomons, Marijke Beute, Twan van der Wolde en Jan Kruisselbrink fungeerden als solisten. Een bijzonder extraatje was dat koorzangers uit de regio mochten meezingen als ze het stuk kenden en partituur meebrachten.

Na een toespraak van burgemeester Koen Schuiling opende het concert met een bijzondere bijdrage van de Syrische zangeres Samar Mardo. Zij zong, slechts begeleid door een cello, een Syrische versie van psalm 51. Daarna werd een verkorte versie van Händel’s Messiah uitgevoerd. Naast Daniel Rouwkema’s koren Choral Voices en Magnificat leverden 125 gastzangers een bijdrage: mensen die de Messiah al eens gezongen hadden en die na een korte generale repetitie het concert vanaf de banken links en rechts van het podium meezongen. Toen ook het publiek opstond om het bekende Hallelujah mee te zingen, klonk dat zelfs uit 790 kelen.

Rouwkema liet donderdagochtend weten dat het concert in totaal ruim 15.000 euro heeft opgeleverd. Dit bedrag gaat in zijn geheel naar Giro 555 en daarmee naar de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, want alle bijkomende kosten voor het concert werden vergoed door sponsoren.