Iedereen kan vanaf vandaag meepraten over plannen voor Lelylijn

nieuws
Foto: TreinBas - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77275321

Iedereen die dat wil kan vanaf maandag meedenken over de Lelylijn. Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaf in Emmeloord het officiële startschot voor het zogenoemde participatietraject. 

Via deze website kunnen geïnteresseerden een online raadpleging invullen. Staatssecretaris Heijnen deed dat maandagochtend als eerste, samen met studenten van ROC Friese Poort en in aanwezigheid van verschillende afgevaardigden van de betrokken provincies en gemeenten.

De raadpleging vormt het eerste onderdeel in een breder participatietraject rondom de nieuwe spoorverbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad. Er moeten nog een hoop keuzes worden gemaakt, voordat de spoorlijn wordt aangelegd. Geïnteresserden kunnen bijvoorbeeld aangeven hoeveel stations er aan de lijn moeten liggen, hoe vaak er een trein moet stoppen en hoe lang een reis tussen Groningen en Amsterdam zou mogen duren.

Het is voor het eerst dat inwoners op deze manier, in de onderzoeksfase van een groot infrastructureel project, betrokken worden bij de planvorming. De online raadpleging, die officieel de titel ‘Participatieve Waarde Evaluatie’ heeft, is onderdeel van een zogenaamd ‘MIRT-onderzoek’. Dit onderzoek, met een bijbehorende ‘go of no’-beslissing, moet in het najaar van 2024 klaar zijn.

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat er 3 miljard euro is gereserveerd voor de aanleg van de Lelylijn. Maar om te kunnen bouwen, moeten Europa en de provincies zelf ook een deel bijdragen. Dat geld is er nog niet, maar moet er volgend jaar wel zijn. Dan moet ook een voorkeursvariant voor de spoorlijn op tafel liggen.