Hartstichting kent Dekkerbeurs toe aan jonge topwetenschapper UMCG

nieuws

De Hartstichting heeft woensdag arts-onderzoeker Iris Beldhuis van het UMCG een zogenoemde Dekkerbeurs toegekend. Het gaat om een bedrag van 160 duizend euro.

Een Dekkerbeurs is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers. Met het geld kan Beldhuis de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten. De helft van de mensen met hartfalen heeft namelijk ook nierproblemen. Omdat veel medicijnen voor hartfalen een extra belasting zijn voor de nieren, kiest de arts er bij deze mensen vaak voor om de behandeling te stoppen of zelfs nooit te beginnen.

Arts-onderzoeker Iris Beldhuis denkt dat het juist gunstig kan zijn om de behandeling te starten of voort te zetten bij patiënten met een slechte nierfunctie. Als ze dit kan bewijzen, krijgen straks veel meer hartfalenpatiënten de levensreddende behandeling die zij nodig hebben.

In Nederland leven ongeveer 242.000 mensen met hartfalen. Bij deze patiënten is de functie van het hart afgenomen, waardoor het problemen krijgt met het rondpompen van bloed. Er zijn verschillende medicijnen die het hart kunnen ontlasten en de functie kunnen verbeteren. Hierdoor kan de patiënt langer en in betere gezondheid leven.

Iris Beldhuis gaat nu uitzoeken hoe goed hartfalenmedicijnen werken in patiënten die ook een slechte nierfunctie hebben of krijgen. Ze denkt dat juist die mensen het meeste baat kunnen hebben bij de hartmedicijnen. “|De afgelopen jaren zijn er mooie nieuwe medicijnen tegen hartfalen ontdekt. Deze kunnen het leven van patiënten echt verbeteren.”