Gemeente gaat nutsvoorzieningen doorbelasten aan sportverenigingen

De gemeente Groningen gaat de kosten voor gas, water en elektra voortaan doorbelasten aan buitensportverenigingen. Voor sommige sportclubs betekent dat een grote verandering.

Er zijn nu grote verschillen in de manier waarop sportverenigingen betalen voor nutsvoorzieningen. De ene vereniging betaalt alle kosten zelf, maar er zijn ook clubs waarvoor de gemeente al die kosten betaalt.

Daar komt nu verandering in. Elke vereniging moet voortaan zijn eigen gas, water en elektra betalen. Daarmee komt er een eind aan de verschillen in financiële afhandeling.

Voor sommige clubs komt de boodschap hard aan en betekent het een financiële domper. Andere verenigingen merken weinig van de maatregel, zij zijn gewend om hun eigen rekeningen te betalen. Een van die clubs, is VV Helpman. ‘Wij doen het altijd al zo en dus verandert er niks’, vertelt Jan van der Lei. ‘Ik kan mij wel voorstellen dat sommige clubs hierdoor in zwaar weer komen.’

Volgens wethouder Inge Jongman is het vooral de bedoeling dat er meer gelijkheid ontstaat. ‘We willen niet dat sportverenigingen gaan omvallen hierdoor. Als zij in financiële moeilijkheden komen, zullen we maatwerk toepassen.’