Gemeente en Lefier gaan samen zoeken naar oplossing voor enorme rioollucht in woningen Paddepoel

nieuws
Foto: Google Maps

De gemeente Groningen en woningcorporatie Lefier gaan samen zoeken naar een oplossing voor een enorme rioollucht die met enige regelmaat te ruiken is in woningen in Paddepoel Zuidwest. Dat heeft wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag laten weten.

Van Niejenhuis reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “In het voorjaar van 2019, dat is bijna vier jaar geleden, hebben wij als partij samen met huurders van Lefier aangedrongen op woningrenovatie in dit deel van de stad. De bewoners hadden toen te kampen met tocht, schimmel en ook een vreselijke rioollucht. De afgelopen periode zijn er stappen gezet en zijn de woningen verbeterd. Maar verschillende problemen spelen nog steeds. Ik zal u zeggen dat ik in een WhatsApp-groep zit met deze bewoners, en regelmatig knalt mijn telefoon zo ongeveer uit elkaar.”

Jimmy Dijk (SP): “De aanpak duurt te lang”
Dijk: “Er worden problemen geconstateerd waarbij Lefier niet binnen een week met een reactie komt. Of er komt iemand langs, en net op dat moment is die vreselijke rioollucht niet te ruiken. Lefier is niet perse de boosdoener, maar het is wel de partij die het op moet pakken. En dat dit nu al heel lang duurt, dat heeft zijn weerslag op de wijk. De buurt verloedert, en dat zie je. Wij zijn daarom benieuwd hoe het zit met het plaatsen van zonnepanelen, wanneer de vloeren gerepareerd worden en wat er gedaan kan worden aan de rioollucht.”

Rik van Niejenhuis: “Lefier wil dit graag oplossen”
Wethouder Van Niejenhuis: “We hebben overleg gehad met Lefier. De corporatie geeft aan dat de woningen naar energielabel A zijn gebracht. Dus er is zeker iets gebeurd. U constateert deze klachten, Lefier meldt dat er weinig klachten zijn binnengekomen. Maar feit is dat er klachten zijn, en dat Lefier dit ook wil oplossen. Dus de problematiek met vocht, schimmel en het vervangen van vloeren, daar wil men op gaan acteren. Daarbij wordt er ook gekeken naar het woongedrag. Of er bijvoorbeeld genoeg gestookt wordt, wat in deze tijden wel een issue is. Maar ook of er voldoende geventileerd wordt. Men gaat met de huurders aan de slag.”

“Zonnepanelen worden in mei geïnstalleerd”
De wethouder vertelt verder: “Voor de rioollucht is er geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Wij zeggen dat het niet aan het gemeentelijk riool ligt. Lefier denkt van wel. Daarom zeg ik toe dat we daar samen naar gaan kijken, hoe we dat op kunnen gaan lossen. Het plaatsen van zonnepanelen was geen onderdeel om de woningen op energielabel A te krijgen. Die wens ontstond later, en Lefier wil daar in bijdragen. Feit is wel dat er een grote wachtrij is voor deze panelen. De verwachting is nu dat ze in mei geïnstalleerd kunnen worden. En dat ze dus voordat de zonnige zomer aan gaat breken hun werk kunnen gaan doen.”

Jimmy Dijk: “Er wordt gezegd dat de communicatie beter moet, maar dit ligt dieper”
Toch is Dijk niet helemaal tevreden: “Het is heel mooi dat er gekeken wordt naar de rioollucht. En ook heel mooi dat er zonnepanelen komen. Maar wat mij verbaast is dat die duidelijkheid er nu wel kan komen, terwijl bewoners, in de mogelijkheden die ze hebben, die duidelijkheid niet krijgen. En dit is wat er contstant speelt. En ik vind dat daar een oplossing voor moet komen. En ja, dan wordt er snel gezegd dat de communicatie beter moet. Maar de oorzaak van dit probleem ligt dieper. Het heeft te maken met de afstand tussen de huurder en de woningcorporatie. En dat bevalt mij niet. De komende tijd gaan we volop bezig met wijkvernieuwing. Als dit constant terug blijft komen, dan kunnen we onze borst nat maken.”

Rik van Niejenhuis: “Dit heeft mijn aandacht”
Van Niejenhuis: “Het is voor mij ongemakkelijk om hier op te reageren omdat uw vragen betrekking hebben op de woningstichting. Maar ik kan u vertellen dat Lefier graag wil communiceren. En waarschijnlijk kruist het elkaar op één of andere manier. Goede communicatie is belangrijk, en de huurdersverenigingen zijn ook de aangewezen partij om daar bij te betrekken. Zij moeten een betere positie krijgen. Feit is dat dit hoe dan ook mijn aandacht heeft.”