GasTerra boekt recordomzet door oorlog in Oekraïne en wegvallen Russisch gas: ‘Een bizar jaar’

nieuws
Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen Plaats Groningen Gasterragebouw in Groningen wordt een nieuwe locatie van NHL Stenden ( Hogeschool)

Hoewel er vorig jaar veertig procent minder Gronings aardgas op de markt werd gebracht dan in 2021, zag de Nederlandse gashandelaar GasTerra (gevestigd aan de Stationsweg in Stad) haar omzet het afgelopen jaar stijgen naar recordhoogte.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf, wat donderdag naar buiten werd gebracht. Door de hoge prijzen werd een recordomzet van 35,5 miljard euro geboekt. In totaal verkocht GasTerra 39,2 miljard kubieke meter aardgas, ruim 10% minder dan in 2021. Van deze totale hoeveelheid verkocht aardgas kwam 4,5 miljard kuub uit Groningse bodem, een reductie van veertig procent ten opzichte van vorig jaar. De winst van het bedrijf blijft ongewijzigd, omdat deze is vastgezet op maximaal 36 miljoen euro per jaar.

Het bedrijf had een bijzonder lastig jaar, zo stelt GasTerra. Grote prijsschommelingen en hoge piekprijzen en zorgden voor lastige situaties, onder meer bij het vullen van de ondergrondse gasopslagen. Die kwamen gelukkig wel vol.

Voor dit jaar, het op één na laatste jaar waarin GasTerra bestaat, zijn er opnieuw zorgen voor de Nederlandse gashandelaar. Met name het Europese prijsplafond voor aardgas gaat volgens GasTerra effect hebben op de werking van de gashandel. Het bedrijf hoopt dan ook dat de rust van voor de oorlog in Oekraïne snel terugkeert. “Voor 2023 wens ik ten zeerste dat Rusland spoedig stopt met de oorlog in Oekraïne en dat energiemarkten weer in rustiger wateren terechtkomen”, aldus GasTerra-directeur Annie Krist. “Maar ik hoop ook dat we ons voordeel doen met de lessen over leveringszekerheid, energiebesparing en energietransitie, die 2022 ons geleerd heeft. Ik kijk er met het GasTerra-team hoopvol en met vertrouwen naar uit.”