Forse stijging aantal passagiers vanaf Eelde, maar nog lang niet zoveel als voor corona

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Met de 87.205 passagiers die Groningen Airport Eelde vorig jaar vervoerde, is de noordelijke luchthaven begonnen aan een flink herstel na de coronaperiode. Maar de passagiersaantallen van voor de pandemie worden bij lange na niet gehaald.

In 2022 vlogen 59.945 meer mensen met een vliegtuig vanaf Groningen Airport Eelde dan in het jaar ervoor. Een ruime verdubbeling ten opzichte van 2021 dus. De zomerperiode zorgde, zoals verwacht, voor het grootste deel van de passagiers. Ook het aantal vluchten nam behoorlijk toe, van 674 in 2021 naar 1.193 tijdens het afgelopen jaar.

De coronacrisis zorgt echter voor een flink vertekend beeld in de passagiersaantallen. In het laatste jaar voor de uitbraak van het coronavirus (2019) handelde de luchthaven nog 176.022 passagiers af, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Het beperkte herstel naar corona is ook te zien in het aantal vluchten. In 2022 waren dat er zoals eerder gesteld 1.193, in 2019 vonden er 3.390 vluchten plaats.

De andere luchthavens in Nederland volgen dezelfde trend als Groningen Airport Eelde. In 2022 reisden 61,3 miljoen luchtvaartpassagiers van en naar de vijf nationale luchthavens, ruim twee keer zoveel als in 2021. Ook dit aantal is nog altijd maar driekwart van het aantal passagiers wat in 2019 een Nederlandse luchthaven gebruikt voor een vlucht.