FC Groningen draagt rode lantaarn na afstraffing in Eindhoven

sport

FC Groningen heeft zaterdagavond met 6-0 verloren op bezoek bij PSV. In de lampenstad hadden de Groningers werkelijk niets in de melk te brokkelen en waren het de Eindhovenaren die het spel dicteerden. Door de nederlaag is FC Groningen wederom de nummer achttien van de Eredivisie. 

De mannen van coach Dennis van der Ree wisten dat het een zware avond zou worden tegen de topploeg. FC Groningen vecht tegen degradatie, PSV voor Champions League voetbal. Toch was een zekere vorm van optimisme niet misplaatst, de Groningers wonnen tenslotte in eigen huis overtuigend van de mannen in roodwit: 4-2, en het gelijke spel tegen FC Twente bracht weer wat kleur op de wangen.

Het was na enkele minuten voetbal al duidelijk dat PSV de dienst zou uitmaken. De thuisploeg tikte de bal gemakkelijk van man naar man, waar FC Groningen het achterin niet dichtgemetseld kreeg. Toch hadden de Eindhovenaren een klein half uur nodig om de voorsprong te nemen. Xavi Simons ging een een-twee aan, zette de Groninger defensie te kijk en vond de vrijstaande Luuk de Jong: 1-0.

Tweede helft
Groningen had wellicht niet veel in te brengen, maar het stond bij rust slechts met 1-0 achter. Reden genoeg om hoop te houden. Het mocht niet langer duren dan dertig seconden. Xavi Simons toonde nogmaals zijn klasse met een geweldige uithaal: 2-o.

De bezoekers kregen een heel grote mogelijkheid op de aansluitingstreffer. Invaller Aimar Sher ging alleen af op PSV-keeper Walter Benitez. De Zweed probeerde de doelman te passeren en zocht de grond op. Arbiter Dennis Higler zag er een schwalbe in en had gelijk.

Even later viel het doek voor FC Groningen. Jarrad Branthwaite kopte via de binnenkant van de paal raak uit een hoekschop 3-0. De dijk was gebroken. De Eindhovenaren hadden slechts drie minuten nodig om de vierde treffer op het bord te zetten. Johan Bakayoko haalde de trekker over en passeerde Verrips: 4-0. In de slotfase werd het nog erger voor de Groningers. Fabio Silva schoot van dichtbij raak: 5-0. Enkele minuten later volgde Guus Til. De middenvelder maakte met een hakje de 6-0. Door de grote nederlaag zakt FC Groningen terug naar de achttiende plek in de Eredivisie.

‘Do or die’
Volgende week zaterdag staat er een cruciaal duel op het programma voor FC Groningen. In de Euroborg komt FC Emmen op bezoek. Een ‘zespuntenduel’ in de strijd om lijfsbehoud. De aftrap is om 18.45 uur.