Eventueel mobieltjesverbod: ‘Telefoon thuis of in de kluis’

Kinderen staan wellicht niet te springen om dit nieuws, een mobieltjesverbod op middelbare scholen is een stap dichterbij gekomen. Nu kunnen scholen zelf beslissen of leerlingen een mobieltje mee in de les mogen nemen, maar daar kan verandering in komen. 

De minister van Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma gaat onderzoeken of zo’n verbod er moet komen en hoe dat er dan uit moet komen te zien. Hierdoor beslist de overheid en niet meer de scholen. Mobieltjes verstoren de les en het sociale contact tussen leerlingen.

Scholieren

De Groningse scholieren hebben hun twijfels. ‘Ik heb er zelf geen last van, zelf zit ik soms wel met mijn mobiel in de klas, maar ik heb geen last van anderen’, vertelt een jongen. ‘At the end of the day, is het je eigen verantwoordelijkheid dus als je niet wil opletten is dat aan jou’, zegt een scholiere. Ook is jongen bang dat hij bij een verbod zijn telefoon alleen nog maar meer gaat missen. ‘Je wilt hebben, wat je niet kan krijgen.’

CDA

Basisschoolleraar en CDA fractievoorzitter Jalt de Haan is voor het mobieltjesverbod. ‘Het houdt in dat je je mobiel thuis of in de kluis laat. Dus je laat je telefoon echt thuis of je levert de telefoon gelijk bij school in. Dus de hele schooldag zonder mobiel.’ Dit betekent dat de scholieren tijdens de pauze of een tussenuur ook geen mobiel kunnen gebruiken. ‘Loop nu maar eens een aula of een kantine in. Je ziet dat groepjes kinderen allemaal op hun telefoon zitten dus ik denk dat het een mooi plan is zodat kinderen weer met elkaar in gesprek gaan.’