Een jaar na de operatie van Damian in Amerika: “Als we huilen dan is dat van geluk”

nieuws
Damian is na de operatie niet meer spastisch. Foto: ingezonden / eigen foto

Het is precies een jaar geleden dat de toen 3-jarige Damian een operatie onderging in Amerika. Een operatie die mogelijk was dankzij een succesvol verlopen crowdfundingsactie. Maar hoe gaat het een jaar later met Damian?

“Het is een zwaar jaar geweest en er is veel gebeurd”, vertellen de ouders van Damian, Maxime en Katja van Marle. “Het afgelopen jaar voelde als een race met zoektochten, met verschillende tranen en overwinningen. De operatie is de beste beslissing geweest die we ooit hebben genomen. We zijn zo ontzettend dankbaar dat Damian deze kans heeft gekregen. Met alle ervaring van dit jaar, en wat Damian nu al allemaal kan, zou ik niet durven dromen wat er zou zijn gebeurd als hij deze mogelijkheid niet had gehad.”

Levenslang afhankelijk van een rolstoel of rollator”
Terug naar oktober 2021. De familie Van Marle was een crowdfundingsactie gestart om een operatie in Amerika mogelijk te maken. Hun zoon Damian heeft cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. De verwachting toen was dat Damian levenslang afhankelijk zou zijn van een rollator of rolstoel en zware symptoom bestrijdende revalidatie therapieën zou moeten ondergaan. In Amerika, in het St. Louis Childrens Hospital in Missouri wordt echter een operatie aangeboden die SDR heet waardoor Damian weer zelfstandig zou kunnen lopen. In Nederland wordt de operatie niet uitgevoerd.

Crowdfundingsactie
De ouders wilden het een kans geven, ook omdat de arts, dr. T.S. Park, Damian als een uitstekende kandidaat zag bij wie hij de spasticiteit definitief weg zou kunnen nemen, en waarbij evenwicht en uithoudingsvermogen verbeterd zou kunnen worden. Om de operatie en het verblijf mogelijk te maken werd er een actie opgezet om 60.000 euro in te zamelen. Een bedrag dat ook bij elkaar werd gehaald.

“Damian is niet meer spastisch”
“Het gaat op dit moment zoveel beter met Damian”, reageren de ouders. “Hij kan nu zoveel meer, want hij is niet meer spastisch. Hij kan al veel stappen zelfstandig zetten wanneer hij in een vertrouwde omgeving is. Ook zijn balans en spierkracht verbeteren met de dag. Het is echt ongelofelijk om te zien.” Maxime en Katja van Marle laten weten dat ook de artsen tevreden zijn: “Afgelopen jaar waren er nog verscheidene online evaluaties en de chirurg is erg tevreden met het resultaat. De fysiotherapeuten zitten er dagelijks bovenop en elke vraag wordt binnen 24 uur beantwoord.”

“Jullie zijn geweldig”
Maar het zijn niet alleen de fysiotherapeuten en artsen die men wil bedanken: “Dat Damian geopereerd en geholpen kon worden is vooral dankzij jullie. Aan al die mensen de crowdfundingsactie hebben gesteund. Dat vinden wij heel erg bijzonder en we zullen er nooit moe van worden om te zeggen dat jullie gewoon geweldig zijn! Bedankt voor alle (financiële) steun!”