Driemaal NK-goud voor Groningen Atletiek, in de schaduw van wereldrecord Femke Bol

sport
Foto: Team 4 Mijl, Groningen

Drie atleten van Groningen Atletiek hebben zondag goud behaald tijdens het NK Indoor Atletiek in Apeldoorn. Het gaat om Britt Weerman, Leonie van Vliet en Bram Buigel. Zij waren echter niet het gesprek van de dag; dat was Femke Bol.

De 19-jarige Britt Weerman, grote favoriet bij het hoogspringen, stelde niet teleur. De houdster van het nationaal indoorrecord (1 meter 96) hield het na de hoogte van 1.90 voor gezien. “Ik miste een beetje de spirit,” zei ze voor de camera van Studio Sport. “Nu ligt alle focus op het EK Indoor.” Dat vindt over twee weken plaats in Istanbul. Weerman’s clubgenote Sofie Dokter won zilver, met 1 meter 84.

Leonie van Vliet, van beroep tandarts in Leek, won de 200 meter in 23,49 seconden. Ze liep een persoonlijk record en eindigde met ruime voorsprong op de rest. Haar clubgenoot Bram Buigel won goud op de 800 meter. Na een zeer trage eerste deel van de race nam hij resoluut de kop en stond die niet meer af. Zijn tijd was 1 minuut 51,98.

Zilver was er voor Suzanne Voorrips, eveneens op de 800 meter. Zij liep een tijd van 2 minuut 07,14. en moest alleen Danaid Prinsen van Aquilo uit Winschoten voor laten gaan. Jitske van Kampen pakte brons op de 3000 meter. Zaterdag won ze al een soortgelijke medaille op de 1500 meter.

Al die prestaties vielen echter in het niet bij het nieuwe wereldrecord van Femke Bol op de 400 meter. Met haar tijd van 49,26 seconden verbrak de 22-jarige atlete uit Amersfoort het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova.