De Jonge: ‘Gesjoemel met energielabels lijkt zich te concentreren in Groningen’

nieuws
Foto: Alexandra Koch via Pixabay

Sjoemelen met energie-indexen bij de verhuur en verkoop van huurwoningen komt veel vaker voor in Groningen dan in de rest van Nederland. Dat concludeert minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting, op basis van cijfers van de Huurcommissie.

Sinds een jaar loopt er een pilot bij de Huurcommissie omtrent twijfels over het energielabel in relatie tot de huurprijs. “Bij 84 procent van de zaken in de pilot betreft het complexen in Groningen, waardoor het probleem zich daar momenteel lijkt te concentreren”, schrijft De Jonge in zijn antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer (PvdA).

De Jonge noemt het vragen van te hoge huren door onjuiste energielabels in Groningen ‘uiterst onwenselijk’. De Jonge wil hier met de wet ‘goed verhuurderschap’ en het dwingend maken van het woningwaarderingsstelsel (WWS) een einde aan maken.

Maar het strafbaar stellen van het vragen van te hoge huren, zoals Nijboer dit graag ziet bij de aanpak van huisjesmelkers, wil De Jonge liever niet. Dan hangt het er vanaf of het Openbaar Ministerie tijd heeft voor dergelijke zaken, die eigenlijk ook via het privaat- of bestuursrecht kunnen worden afgehandeld.

Wel mag de Huurcommissie nu, met de zaken die ze in behandeling heeft uit het pilotproject, naar een certificerende instelling stappen voor een steekproef. Na een check bij een vermoeden van een foutief label kan dit ertoe leiden dat onjuiste energielabels worden aangepast of ongeldig verklaard.