“Dat het gesjoemel met energielabels vooral een Gronings probleem is, dat geloof ik niet zo”

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen gelooft niet dat het gesjoemel met energielabels vooral een Gronings probleem is, zoals minister Hugo de Jonge (CDA) van Wonen stelt. Van Niejenhuis liet dit weten naar aanleiding van vragen van de fractie van het CDA en de PvdA.

Woordvoerder Izaäk van Jaarsveld van het CDA: “Onlangs reageerde minister De Jonge op Kamervragen van Henk Nijboer (PvdA) over het gesjoemel. In zijn beantwoording concludeert de minister dat 84 procent van de gevallen in de pilot van de Huurcommissie wooncomplexen in de gemeente Groningen betrof, waardoor het probleem zich daar momenteel lijkt te concentreren. Wij zijn benieuwd hoe de wethouder hier naar kijkt, en of de manier van werken rond het sjoemelen ook strafbaar kan worden gesteld.”

Rik van Niejenhuis (PvdA): “Ik vermoed dat het ook in andere steden speelt”
Wethouder Van Niejenhuis: “Wij weten niet hoe het in andere gemeenten is, maar het vermoeden is dat het daar ook gebeurt. Dat we de situatie in Groningen kennen is te danken aan het goede werk van de media. Die hebben dit op tafel gelegd en besteden er veel aandacht aan. Dus als de minister vervolgens zegt dat het een Gronings probleem is, dan is mijn reactie dat dit niet waar is, maar ik weet het niet zeker. Ik vermoed dat het ook in andere steden speelt. En dat we in de toekomst ook gaan zien dat dit in andere steden wordt ontdekt. Het strafbaar stellen is een toegevoegde waarde. Je hebt het namelijk over een economisch delict waar je je schuldig aan maakt, en dat is in Nederland gewoon een strafbaar feit.”

“Ik heb al diverse keren mijn zorgen geuit”
Van Jaarsveld: “Nu stelt u mij niet helemaal gerust. We hebben het over 84%. Dat is een percentage waarbij ik denk dat u zich toch zorgen zou moeten maken. Het is niet een pilot die maar in een paar gemeenten wordt uitgevoerd.” Van Niejenhuis: “Ik heb volgens mij al diverse keren mijn zorgen geuit. Ik heb mijn morele verontwaardiging laten blijken. Wat hier gebeurt kan niet. Dat mensen over de rug van huurders veel geld verdienen, waarbij deze huurders ook nog eens geconfronteerd worden met hoge rekeningen. We doen wat we kunnen om dit tegen te gaan. We kunnen ook alle hulp van het Openbaar Ministerie gebruiken om dit aan te pakken, omdat onze eigen middelen beperkt zijn. Dus nee, ik ben zeker niet gerust.”

“Ik vind dit onprettig, want u doet alsof het onze schuld is”
Maar dat is niet wat de CDA-woordvoerder bedoelde: “Bij deze landelijke pilot moeten mensen zichzelf melden. Ruim tachtig procent van de gevallen doet zich voor in onze gemeente. Dat zou iets moeten zeggen, dat zou u tot zorgen moeten baren waarom er hier zo massaal wordt geklaagd. Of wordt er op andere plekken onvoldoende geklaagd? Ik zoek naar die 84%. Heeft het met keuzes van het College te maken?” Van Niejenhuis: “Ik vind dit onprettig, want dit ervaart als wijzen met de vinger alsof het de schuld van de gemeente is. En dat wij niet genoeg doen. Daar hou ik niet van.” Van Jaarsveld: “Dat bedoel ik niet. Dit kan twee kanten hebben. Kant A is dat mensen zich bewust zijn van de situatie en dit melden. Dat melden is een gevolg van het beleid van het College. Dat is positief. Er is ook een kant B, en dat is dat we moeten constateren dat het juist in Groningen toch veel vaker voorkomt dan elders.”

“Mensen zijn zich in Groningen bewust van het probleem”
Van Niejenhuis: “Dit is een onderwerp waar we al vier jaar aandacht voor hebben, en waar in de media ook veel over wordt geschreven. Mensen zijn zich bewust van dit probleem. Op andere plekken in het land is er minder aandacht voor. Dat is de verklaring die ik hiervoor heb.”