D66 zorgen over leerlingenstop internationale schakelklassen

nieuws
Foto: Alexandra_Koch via Pixabay

D66 maakt zich zorgen over de leerlingenstop bij internationale schakelklassen.

Die klassen zijn bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die hun land ontvlucht zijn en voorbereid worden op regulier onderwijs.

Volgens D66 hebben veel van deze schakelklassen in het noorden een leerlingenstop afgekondigd. Zij kunnen de leerlingenaantallen niet meer aan. Ook is er een tekort aan docenten die Nederlands geven aan de vluchtelingen. D66 vindt dit een slechte zaak, want de jongeren zitten daardoor thuis en leren niets.

D66 wil onder meer weten of het MBO wat kan betekenen. De organisatie Lowan die de internationale schakelklassen ondersteunt, hoopt dat nieuwkomers tussen de 15 en 18 jaar op het MBO terecht kunnen. D66 wil van het stadsbestuur weten of er gesprekken gaan komen met de MBO instellingen om dit voor elkaar te krijgen.