D66 wil uitzondering voor magneetvisser die geld wil ophalen voor voedselbank door oud ijzer uit Diepenring te vissen

nieuws
Magneetvisser Jan Duurt Dijkman, Foto: Wouter Holsappel

Als het aan de gemeenteraadsfractie van D66 ligt, krijgt magneetvisser Jan Duurt Dijkman (voorheen uit Stad, nu uit Hoogeveen) alsnog een vergunning om oud ijzer uit de Diepenring van Groningen te vissen.

De fractie pleit komende woensdag bij het gemeentebestuur voor de opheffing van het verbod op magneetvissen in de gemeente. Als dat niet lukt, wil D66 dat er een tijdelijke uitzondering gemaakt wordt voor Dijkman, zodat hij zijn inzamelingsactie kan houden in Stad.

Dijkman viste tot en met 2021 duizenden fietsen, winkelkarretjes, een anti-tankmijn en duizenden kilo’s aan ander oud ijzer uit de Groningse wateren. Totdat de gemeente daar een stokje voor stak door Dijkman via dwangsommen te manen om op te houden met het ‘vissen’. Het was toen al verboden om te ‘magneetvissen’ in de gemeente, omdat er kabels, leidingen en mogelijke ook onontplofte munitie op de boden van het Groningse water liggen.

OOG sprak bijna anderhalf jaar geleden met Dijkman over het verbod:

Nu vist Dijkman in Amsterdam op oud ijzer, waar het wel mag. Maar nu wil Dijkman een actie opzetten, waarbij de opbrengst van zijn viswerk naar de Groninger Voedselbank gaat.

Daarom wil D66 nu een uitzondering voor Dijkman: “Aangezien de grachten en gevaren in Amsterdam naar verwachting niet heel verschillend zullen zijn, is dit opmerkelijk. Zeker als je bedenkt dat er ervaren magneetvissers aan mee doen. Deze week is het de week van de Circulaire Economie. In dat kader zou het juist goed zijn om meer aandacht te vragen voor het opruimen van afval en het oud ijzer om te zetten. Als met dat geld de Voedselbank geholpen kan worden is dat helemaal fantastisch.”