Bril voor kleurenblindheid in Groninger Museum: ‘Ik zie nu alles zoals het hoort!’

Het Groninger Museum komt met iets nieuws: een kleurencorrectiebril. De bril is speciaal bedoeld voor mensen met kleurenblindheid, zodat ook zij alle collecties in de daadwerkelijke kleuren kunnen ervaren. 

Voor Koos van der Molen gaat een wereld open als hij de paarskleurige bril op zet. ‘Ik zie nu alles zoals het hoort te zijn’, zegt hij lachend. ‘Normaal gesproken kan ik moeilijk onderscheid maken tussen verschillende kleuren. Kleuren worden wat moeilijker: rood, blauw of groen, ik zie veel van deze kleuren als één kleur. Dat is soms best lastig.’

Koos van der Meulen. Foto: Daniëlle Rademaker.

‘Leuk die kleuren, maar ik ben kleurenblind’

Daar komt nu verandering in door de komst van de kleurencorrectiebril. Het Groninger Museum kwam op dit idee door een eerdere expositie, genaamd ‘Kleur.’ ‘Tijdens iedere expositie leggen wij een gastenboek neer waarin mensen hun ervaringen kunnen achterlaten’, zegt curator Kim Vermeulen. ‘Een leuke tentoonstelling, maar ik ben helaas kleurenblind’, was een van de reacties in dat boek. Het zette het museum aan het denken.

Rood en groen

‘Niet alleen de expositie ‘Kleur’ stond in het teken van kleur. Eigenlijk gaat ons hele museum over dat thema. We zijn toen gaan kijken wat we mensen met kleurenblindheid kunnen aanbieden’, aldus Vermeulen.

De ‘kleurencorrectiebril’. Foto: Daniëlle Rademaker.

De bril is vooral geschikt voor mensen die geen rood en groen kunnen zien, de zogenaamde Protan en Deutan kleurenblindheid. ‘Het is de meest voorkomende vorm en biedt mensen die dit dagelijks ervaren echt een oplossing tijdens het museumbezoek’, aldus de curator.

Met name de kleuren rood, blauw en paars zijn beter te zien door de bril. Ook de nuances tussen verschillende kleurvlakken zijn beter te onderscheiden.

Één en al kleur

Van der Molen heeft een rondje door het museum gewandeld en is enthousiast. Zijn beroep is, gelet op zijn kleurenblindheid, trouwens opmerkelijk te noemen.

Hij werkt als schilder en renovator. Toch belemmert zijn zicht hem niet, hij heeft een manier gevonden om kleuren van elkaar te onderscheiden. ‘Ik werk met kleurcodes en weet precies welke kleur voor welk getal staat.’ Ondanks dit trucje levert zijn kleurenblindheid soms wat verwarring op.

‘Laatst vroeg ik een collega of hij de rode verf wilde mengen. Hij keek me verward aan: ‘Je bedoelt die roze verf?’ Van der Molen kan er wel om lachen. ‘Ik kan me er uitstekend mee redden en als dat nodig is, kijkt iemand met mij mee.’

Twee brillen 

Momenteel biedt het Groninger Museum twee brillen aan. Wanneer het een succes blijkt, volgen er mogelijk meer.